2021 Stantec Architecture Prize for Excellence in the Comprehensive Studio Project

Nine graduate students have received awards in the 2021 Stantec Architecture Prize for Excellence in the Comprehensive Studio Project event.

 

“There were some fantastic drawings and renderings,” said Stantec Principal Deanna Brown during the awards ceremony on February 5. “We do appreciate that you’re all working in a very strange year not having regular access to a studio and live access to your studio mates.”

 

The prize, established in 2007 by Stantec Architecture Ltd., is awarded annually by the Azrieli School of Architecture and Urbanism director on the recommendation of the Stantec Architecture Prize Selection Committee.

 

Recipients are selected based on excellence in their project in the graduate Gateway Studio.

 

The project brief called for an urban forestry workshop in Gatineau, QC, on the site of a former paper factory along the Ottawa River. The building’s activities include the cultivation of trees, research and development, public awareness, and support for stakeholder groups.

First Prize

Winner: Chloe Cooke

 

The concept for this urban forestry centre is to encompass a solid box of the program within a larger, lighter, and transparent one. The greenhouses on site act as beacons of light and education. They extrude out of the landscape and through the trees as reminders of the importance of urban forestry.

Jury Comment: We appreciated the use of a traditional vernacular in a new way and how the project connected the street to the landscape without going through the building. There are compelling and interesting relationships between the forms. The use of wood gives you a hint there’s something different going on.e

First Prize

Winner: Sach Grewal

 

The National Forestry Research Centre linked the larger urban fabric of Gatineau and Ottawa with nature. The proposal aimed to be respectful to the existing landscape by building the centre on the site’s parking lot and then drawing urban connections through a series of elevated bridges.

 

Jury Comments: This building looked like it belonged on Confederation Boulevard. It had a great allusion to the Canadian Museum of History. While it’s grand, the spaces seemed approachable. It felt fundamentally public. The big canopy was a way to get a lot of  out a little.

Second Prize

Winner: Thompson Nguyen

 

Six storeys of the vertical greenhouse are lifted and framed in steel and glass, aligning itself with the mass timber building supporting the institute’s private lab and public programming. From the park level, a rising circulation ramp snakes between the greenhouses and labs, equalizing experiences up and down the building.

 

Jury Comments: We appreciated the small footprint and how he was able to control the program and put it together in a very compact way. This is a building that stands out. It has an elegance to it. It was clearly the most different project.

Second Prize

Winner: Lorraine Okungbowa

 

The building consists of four conical forms that emerge from the landscape while the solid base becomes a part of it. The conical forms house greenhouses and make a visual reference to the paper mill smokes stacks adjacent to the site. Planting areas are integrated with the viewing mounds for views across the river.

 

Jury Comments: This one hit it right. It’s equally a building that disappears and stands out.  There is an opportunity for nighttime and winter views overlooking the river. Many people would come away satisfied that they’d had an interesting interaction with building without having to go into it.

Second Prize

Winner: Michael Jamieson

 

The Seed Forestry Institute aims to connect with the voyager pathway and create more meaningful connections between Rue Laurier and the park below. Interior greenhouse and research pods, surrounded by public circulation, allow for an educational exhibit for users who can pass through the building without disturbing internal functions. 

 

Jury Comments:  This one stood out for the quality of presentation. There is a strong effort put into drawing and illustrating the building. He made the building disappear. It becomes a transparent building. It looks different from different views. It’s not just a big glass box.

Third Prize

Winner: Shaheer Saad

 

Given a rich site with history and national landmarks such as Parliament Hill, this project aims to celebrate the site’s national profile rather than compete with it. The visitor is taken through a series of low, dark, narrow, and dramatic spaces in preparation for the arrival at the main space, the greenhouse.

 

Jury Comments:  This one showed the materiality of the building, much more than we saw in other projects. The project transformed the site; creating those edges along the site does change it. You can imagine having fun exploring along those walls as though it was some kind of ruin.

Third Prize

Winner: Anniek Wheeler

 

The Forestry Research Institute sits lightly on the site. The program of greenhouses and labs are split between five buildings. Gaps between the buildings leave strips of the site undisturbed. The project uses sustainable construction methods such as rammed earth and mass timber, reflecting the Institute’s research of wood and earth.

 

Jury Comments: The first image of fingers holding the cardboard box was what got all of us. Beautiful representation. A really convincing parti. It’s simple, and it works.

Honourable Mention

Matthew Mun

 

Drawing upon and inspired by the Algonquin-Anishinaabe’s symbol of a circle of communication and life, the Living Pavilion brings together the narrative of the overlooked First Nations people’s forestry practices with current Western research. It hopes to become a living centre of meaningful discussion around the future forestry industry of Canada.

 

Jury Comments: There was  a great formal strategy and good focus on pubic access and experience of the building. The entry pavilion raises the level of aspiration, so it deserves to be on Confederation Boulevard.

Honourable Mention

Alexandra Telford

 

The design for the Urban Forestry Research Centre was driven by the idea of the building as an educational machine that could be experienced differently, yet effectively, by the worker, visitor, and pedestrian. The circulation works like a Mobius strip, guiding the user through the building regardless of which entrance they use.

 

Jury Comments: Nice thought about siting. The atmosphere of the drawings was the most unique.

The selection committee comprised Stantec representatives Natalie Petricca and Deanna Brown and Azrieli School Associate Professors Sheryl Boyle and Benjamin Gianni.

 

The first-place winners took home $750 each; second-place winners $450; third-place winners $225, and honourable mentions $100.

 

 

Associate Professor Paul Kariouk noted that alumnus Stuart Elgie started the award. “Over the last decade, Stantec has contributed over $50,000 to the school, and we are very grateful.”

 

 

The instructors for the 2020 Gateway Studio were Associate Professors Paul Kariouk and Lisa Moffitt, Contract Instructor Maria Denegri, Assistant Professor Jerry Hacker, and Teaching Fellow Jesse Bird.

SHARE THIS